Тревожните разстройства са група разстройства, при които преобладаващите симптоми са ирационален неконтролируем страх и постоянни чувства на безпокойство, които могат да възникнат в ситуации, които всъщност не представляват настояща опасност.
Тревожният опит е нормална адаптивна реакция на организма към променящите се условия или заплашителни събития. Обаче страховете могат да бъдат сериозен проблем за човек, ако нивото на тревожност достигне патологични размери. Това ограничава нормалното функциониране на човек, което значително намалява качеството му на живот. Също така, дългосрочното съществуване на тревожно разстройство драстично увеличава риска от други психични разстройства, като депресивно разстройство (около 15 пъти) и патологични зависимости (около 20 пъти).

Тревожността може да се изрази в различни форми - панически атаки, фобии и социална тревожност и др. Разграничаването на тревожното разстройство от „нормалната“ тревожност не е лесно.


Следните симптоми показват тревожно разстройство:
1. Прекомерна загриженост

Например, в случай на генерализирано тревожно разстройство, тревожните мисли присъстват през повечето дни от седмицата през последните шест месеца. Тревожността е толкова силна, че пречи на ежедневието и причинява различни симптоми, като прекомерна умора, усещане за свиване в гърдите и изтръпване на сърцето, усещане за бучка в гърлото, усещане за липса на въздух и изпотяване.

2.Нарушения на съня

Трудности със заспиването и поддържането на съня могат да възникнат при различни физически и психологически заболявания. Ако трудностите със съня, тревожността и / или раздразнителността присъстват отдавна, това може да е признак на тревожно разстройство. Тревожността може да бъде причинена от конкретен проблем (например финансови затруднения) или да бъде общо състояние. Например в случай на генерализирано тревожно разстройство, в половината от случаите може да възникне затруднено заспиване.

3.Ирационални страхове, фобии

В някои случаи тревожността не се обобщава, а възниква в специфични ситуации, например, когато летите в самолет, на височина, на многолюдни места. Ако страхът стане ирационален, смущаващ и пречи на ежедневието, тогава това може да показва наличието на фобия. Например, човек отказва приятно събитие, тъй като се страхува да лети.

4.Mускулно напрежение

Тревожното разстройство често е свързано с постоянно мускулно напрежение, например, мускулно напрежение в раменете или цялото тяло, както и компресия на челюстта. Симптомът за мускулно напрежение често е хроничен и хората, които страдат от него дълго време, могат да спрат да се оплакват или забележат.

5.Хронични храносмилателни проблеми

Чест признак на тревожно разстройство са храносмилателните проблеми (диария, запек, тежест в корема, натрупване на газове в червата, гадене). Синдромът на раздразненото черво не винаги е свързан с тревожност, но често тези два симптома присъстват заедно и се влошават взаимно.

6.Страх от публични изказвания

Тревожността е доста често срещана в случаите на публично изказване и в случаите, когато човек е в центъра на вниманието. Социофобията е стабилно състояние, когато човек се страхува да влезе в центъра на вниманието на другите и да получи отрицателна оценка.  

7.Самоувереност

Човек, страдащ от социална фобия, се чувства несигурен в компанията, чувства, че цялото внимание е насочено към него и често изпитва безсъние, треперене, гадене, изпотяване или затруднено говорене. Тези симптоми могат да бъдат толкова тревожни, че затрудняват срещите с други хора, поддържането на връзки и представянето в училище и на работа. Понякога симптомът е толкова силен, че се развива избягващо поведение, което пречи на нормалния живот на човек (например човек не е в състояние да отиде до магазина, театъра).

8.Пристъпи на тревожност и паника

Атаките могат да бъдат много плашещи: с неочаквано начало, силен страх от страх от смъртта и чувство на безпомощност. Атаката може да продължи от няколко мига до няколко десетки минути, въпреки че на човек може да изглежда безкрайна. Пристъпите са придружени от плашещи физически симптоми: затруднено дишане, болка и изтръпване в сърцето, изтръпване, изпотяване, слабост или замаяност, болки в гърдите, болки в корема и усещане за втрисане или треска и др. Първата паническа атака е толкова силна, че човек може да си помисли, че е получил сериозна телесна атака, като например инфаркт на миокарда, инсулт, поради което често отива на спешна медицинска помощ. Хората с паническо разстройство живеят в страх кога, къде и защо ще се случи следващата им атака. Те са склонни да избягват място, където в миналото е имало паническа атака.

9.Флашбекове или изображения на спомени

Посттравматичното стресово разстройство може да възникне като реакция на плашещо или катастрофално стресово събитие, като злополука, присъствие на някой умиращ, физическо нападение или друго престъпно действие. Характерен симптом е многократно преживяване на травма чрез натрапчиви образи или сънища. Емоционалният фон на това разстройство е притъпяването на емоциите, отчуждението и избягването на ситуации / действия, свързани с травма. Появяват се и физически симптоми като повишена раздразнителност и нарушения на съня.

10.Натрапчиви мисли и перфекционизъм

Тревожните разстройства обикновено са придружени от безкрайни и обсесивни мисли. Перфекционизмът е особено често срещан при обсесивно-компулсивно разстройство. В обсесивно състояние човек е тревожно зает със себе си или околната среда, честите теми са мръсотията, опасността от инфекция и др.

11.Натрапчиво поведение

Натрапчиво-компулсивно разстройство е придружено от задължителни, свързани с натрапчиви действия мисли. Тези действия могат да бъдат на ниво мисли (повторение, че всичко е наред) или физически (миене на ръце, броене, контрол). Натрапчивото мислене и натрапчивото поведение придобиват формата на разстройство, когато се появи ритуализъм - необходимостта от привеждане на действие докрай. Това започва да пречи на ежедневието и неоснователно отнема време.

12.Самосъмнение

Генерализираното и обсесивно-компулсивно разстройство се характеризират със самосъмнение.

Ако имате един или повече от тези симптоми, тогава това може да е признак на тревожно разстройство.