Какво е генерализирано тревожно разстройство?

Генерализираното тревожно разстройство е често срещано тревожно разстройство, което включва хронично притеснение, нервност и напрежение.

За разлика от фобията, при която страхът е свързан със специфично нещо или ситуация, тревожността при ГТР е дифузивна – цялостно чувство на уплаха или неспокойство, което оцветява целия живот. Това безпокойство е по-малко интензивно от паническата атака, но продължаващо много по-дълго, правещо нормалния живот труден, а отпускането невъзможно.

Този вид психично нарушение най-често възниква през детството или юношеството. Обикновено жените са по-застрашени от появата му.

DSM-IV диагностични критерии за ГТР от Американската психиатрична асоциация

А.Прекомерна тревожност или безпокойство (тревожно очакване), което се преживява през повечето от дните на последните 6 месеца и се проявява за няколко събития или дейности (напр. работа или учение).

Б. Индивидът е затруднен да контролира безпокойството.

В.Тревожността или безпокойството се свързват с три (или повече) от следните 6 симптома (поне някои от тях се преживяват за повечето дни през последните 6 месеца):

  1. Неспокойство, усещане на напрежение
  2. Уморяемост (астения)
  3. Затруднена концентрация или преживяване като че ли "главата е празна"
  4. Раздразнителност
  5. Мускулно напрежение
  6. Разстройство на съня (затруднения в заспиването или поддържането на съня или непълноценен сън)

Г. Тревожността и безпокойството не са фокусирани ограничено върху определена особеност или друго психично разстройство, напр. от евентуален панически пристъп при паническо разстройство, от смущение пред публика при социална фобия, от замърсяване при ОКР, да си далеч от близки и роднини при тревожно разстройство на разделянето, от наддаване на тегло при анорексия, от множество телесни симптоми при соматизационно разстройство, от тежко телесно заболяване при хипоходрия, при ПТСР трервожността и разстройството не се появяват изключително.

Д. Тревожността, безпокойството, физическите симптоми причиняват клинично значителен дистрес и повреждане на социалната, служебната или други важни сфери на функционирането.

Е. Тревогата не се дължи на директен психологически ефект на вещество (наркотик или лекарство) или общо медицинско състояние (напр. хипертиреоидизъм) и не се появява главно по време на разстройство на настроението, психотично разстройство или проникващо разстройство на развитието.

 

Симптоми

ГТР е тревожност, която е генерализирана и постоянна, но не е ограничена и дори не е силно преобладаваща при някакви конкретни външни обстоятелства (т.е. тя е „свободно плуваща тревожност”).

Доминиращите симптоми са постоянни и обхващат:

-Чувство на постоянна нервност

-Треперене

-Мускулно напрежение

-Замайване

-Изпотяване

-Сърцебиене

-Световъртеж

-Епигастрален дискомфорт.

-Често се изказват страхове, че пациентът или негов близък внезапно ще се разболее или ще му се случи нещастие.

-Тревожна(-о): -реакция; -състояние; -невроза.