За всеки човек е свойствено в живота да изпитва чувство на тревога и страх, да се бори с определени натрапливи идеи и мисли или да изпълнява действия, които изглеждат необосновани.Но в случаи, когато те излизат извън рамката на нормалното, можем да говорим за обсесивно-компулсивно разстройство. ОКР представлява тревожно разстройство, при което човек често е преследван от натрапливи мисли и действия, които след време придобиват стереотипен характер.

От ОКР страдат около 2-3 % от населението на планетата. Симптомите се появяват във възраст от 10-тата до 30-тата година. ОКР отнема от 15 мин. до 15 часа от свободното време.Ядрото на ОКР е чувството на тревога.

Симптоми на ОКР

Тъй като симптомите на ОКР се проявяват доста интензивно, животът на човек става непоносим от гледна точка на това, че човек не просто не може да работи нормално, но и променя отношенията си с обкръжаващите го хора. Възникването на ОКР не предизвиква конкретно само страх и тревожност, а човек е наясно с тяхната ирационалност. При формирането на обсесии човек отново и отново се връща към плашещите гообрази и мисли, които с течение на времето прогресират. Компулсиите-това са определени действия, които помагат за определено времеда се погаси чувството на тревога, да се забрави за наличието на конкретния страх.

Някои разпространени ОКР симптоми

  • Човек чуства преувелишен страх да не се зарази от инфекция, ако контактува с обкръжаващите го хора или с битови предмети.
  • Постоянна загриженост за това, дали са затворени прозорците и вратите, дали е изключена газовата печка или ютията.
  • Страх да не се извърши действие, което в бъдеще да се отчете като аморално поведение, сексуално насилие, кощунство и др.
  • Силно желание всичко да е направено идеално, винаги се следи за това, всяка вещ да си е на мястото.

Лечение на ОКР

Когнитивно-поведенческата терапия на ОКР се основава на това, че натрапливите мисли създават проблем тогава, когто човек започва да ги интерпретира като страх, че ще се случи нещо лошо и той е отговорен за това и е длъжен да го предотврати. За да се справи с този страх, човек с ОКР прибягва до защитно поведение (избягване, търсене на потвърждение) или до когнитивни и ли моторни ритуали. Това поведение му пречи да открие, че неговите преживявания са неправилни или, че неговата тревога може да изчезне без използване на ритуали.

Целта на когнитивно-поведенческата терапия е да помогне на човека с ОКР да разбере, че при натрапливите мисли не е задължително да се прибягва до защитно поведение и те може безопасно да се игнорират.