Какво е паническо разстройство?

Паническото разстройство е заболяване, което има както психическа, така и физическа основа. Макар стресовите ситуации и психологическите конфликти да влошават симптомите на паническото разстройство, негова основна причина се явяват биологичните нарушения в централната нервна система. Предразположенността към такива физиологични промени може да бъде наследствена.

У кого възниква то?

Паническото разстройствое много разпространено. Обикновено заболяването започва в края на второто-началото на третото десетилетие и може да се развие както при мъже, така и при жени. Въпреки това жените представляват болшинство (75%) от болните с паническо разстройство.

Какво е пристъп на паника?

Като пристъп на паника се определя внезапен епизод на силна тревога.Паническото разстройство се характеризира с внезапни и повтарящи се ирационални пристъпи на страх, чувство на загуба на контрол и предстояща гибел по време на паническа атака, съпроводени с физически симптоми. За пристъпа на паника, особено в началото на заболяването, е типично неочаквано начало – без всякакви предвестници и без видима причина. Пристъпите могат да се съпровождат с разнообразни симптоматики, които включват:

 • затруднено дишане;
 • чувство на задавяне или недостиг на въздух;
 • нестабилност;
 • замайване и чувство на отпадналост;
 • колебливост на походката;
 • учестено сърцебиене;
 • болка в гърдите и усещане за стягане в гърдите;
 • изтръпване или скованост в различни части на тялото;
 • гадене, диария;
 • чувство за стрнност и нереалност на обкръжението;
 • страх от смърт, страх, че ще полудее или ще изгуби самообладание и съзнание.

Пристъпите на паника обикновено траят от една минута до един час и възникват средно по 2-4 пъти в седмицата. В някои случаи изчезват за по-дълго време, а след това без видима причина отново се връщат. Тежестта на пристъпите може значително да се различава дори при един и същ човек.

Могат ли пристъпите на паника да доведат до нещо по-сериозно?

Пристъпите на паника могат да причинят на хората страдание и значително да „отровят“ живота им, но не са опасни в смисъл, че могат да са причина за смърт. С времето много от хората, изпитващи повтарящи се пристъпи на паника, стават все по-тревожни даже между пристъпите. Могат да се развият една или повече фобии и те започват да се страхуват и да избягват тези места и ситуации, където са ги застигали пристъпите, например тълпи от хора, автобуси, мостове, асансьори и т. н. Накрая е възможно тези хора дори да се откажат да планират различни дейности и дори да излизат по работа. Това би могло да доведе до неприятни последствия за социалния и семейния живот, а така също и за работата им.

Може ли да се лекува паническото разстройство?

Да. Почти при всички случаи на паническо разстройство може успешно да се прилага лечение чрез лекарства и психотерапия. Доколкото страданието при всеки човек е различно, е необходимо да се изгради индивидуален план за лечение на всеки болен.